Sufletul Ardealului, Arsenie Boca

ProEtica- Revistă Culturală 

 ISSN 2734-8954 

 ISSN-L 2734-8954

20.08.2021


 Ardealului, Arsenie Boca


Învățător Poghirc Simona-Valeria

Școala Gimnazială de Arte "N. N. Tonitza" Bârlad


Vara la Prislop este o binecuvântare! Micuţa mănăstire, chiliile albe şi parcă mereu proaspăt văruite, măicuţele blajine sunt mângâiate de soarele strălucitor parcă cu şi mai multă intensitate. Culorile minunate ale munţilor din jur sunt parcă puse de o mână divină pentru a primeni pietrele cele vechi ale mănăstirii. La trecerea dintre Valea Cernei si Ţara Haţegului, într-o poiană minunată înconjurată de culmi molcome de dealuri, spaţiul şi timpul sunt altfel, iar tu, trecător, te simţi mangâiat de Dumnezeu.

Mănăstirea a fost ridicată, se spune, de Sf. Nicodim de la Tismana,considerat astăzi reorganizatorul şi îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu. Un adevarat bastion al ortodoxiei dincolo de Carpaţi, Mănăstirea Prislop a avut mai mulţi ctitori. Pe lângă Nicodim de la Tismana, a fost şi Domniţa Zamfira, fata lui Moise Vodă al Ţării Româneşti, retrasă la mănăstire.

Câţiva ani mai târziu, episcopul unit Petru Pavel Aron din Blaj a cerut să fie alungaţi călugării de la Prislop. După mai multe încercări ale dreptei credinţe, mănăstirea şi-a regăsit liniştea. Ba, la începutul secolului al XVIII-lea, a fost readusă aici Icoana Fecioarei făcătoare de minuni, care a fost luată în urma răscoalei de la Blaj.

Dar cel mai important moment al mănăstirii a fost sosirea aici, a celui de-al treilea ctitor, părintele Arsenie Boca. Cu sprijinul mitropolitului Ardealului, Nicolae Balan a sculptat catapeteasma, a pictat pereţii, a executat şi alte lucrări de restaurare a bisericii. Mormântul său se află în cimitirul mănăstirii Prislop. La mormântul părintelui Arsenie, vin şi acum o mulţime de pelerini. De altfel, el este supranumit Sfântul Ardealului. Urmarit de securişti, e mutat şi strămutat în toată ţara, alungat de la mănăstire şi apoi angajat la Patriarhie, în Bucureşti, doar ca pictor, părintele Arsenie a fost unul din cei mai iubiţi si ascultaţi duhovnici, iar rugaciunile şi reculegerea la mormântul lui fac şi acum minuni. Oamenii vin la Prislop să-l întrebe ce să facă, ce drum să apuce. Şi, zic martorii, părintele le răspunde. Totul se petrece într-o tăcere nefirească. Acolo, lângă mormânt, oamenii, aerul, frunzele - totul pare încremenit în rugăciune şi pioşenie.

Înainte de moarte, părintele Arsenie le-a promis miilor de credincioşi care plângeau că vor rămâne singuri, că el îi va ajuta și mai mult dupa moarte. Şi, aşa cum relateazăpelerinii veniţi să se roage cu credinţă, s-a ţinut de cuvânt. A vindecat boli, a arătat oamenilor calea cea dreaptă, drumul pe care se vor simţi poate mai săraci din punct de vedere material, dar mai bogaţi spiritual si duhovniceşte.

Am dorit să vorbesc despre acest subiect deoarece m-a impresionat profund faptul, că după trecerea lui la Domnul, aduna parcă şi mai mulţi pelerini la mormântul său, uniţi de aceeaşi credinţă, revenind la chemarea, învăţăturile sale şi pentru vindecările sale miraculoase.

Pe bună dreptate, recunosc şi sociologii puterea marelui duhovnic şi capacitatea lui de a infuenţa şi a uni masele de oameni, numindu-l un ,,fenomen social''.

Sincer cred, că aşa cum biserica este considerată casa lui Dumnezeu, părintele Arsenie Boca este văzut ,,sufletul'' mănăstirii Prislop, de miile de pelerini veniţi aici.


ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți