Studiu despre rolul magneziului în organismul uman
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
Studiu despre rolul magneziului în organismul uman
Leonte Adina, profesor chimie,
Școala gimnazială "N.Jilinschi", Buzău
- crampe musculare
- insomnie
- fatigabilitate
- anxietate
- migrene
- fibromialgie
- osteoporoză.
60% din
totalul magneziului conținut de organism se regăsește în oase, 20% în mușchii
scheletici iar ceilalți 20% sunt distribuiți în mai multe organe, printre care
rinichii, ficatul și cordul. Doar 1% din cantitatea totală disponibilă de Mg2+
se află distribuit în compartimentul extracelular iar 30% din cantitatea
localizată în fluidul extracelular este legată de plasma proteică.
Putem remarca prezența unui mecanism complex în ceea ce privește absorbția și metabolismul acestui important oligoelement. Corpul uman conține aproximativ 24 g de magneziu. Zilnic, dintr-o dietă normală, un adult poate ingera până la 300 mg.
Concentrația de Mg seric poate influența excreția sa, însă există și alți factori implicați, precum volumul lichidului extracelular care prin fenomenul diluției, poate determina modificări în ceea ce privește nivelul magneziului seric.
Alimentele bogate în magneziu sunt reprezentate de legume, în special cele cu frunze verzi, spanac, broccoli, kale, avocado, nuci, pește (ton, somon sălbatic), carne de vită, ovăz, unt de arahide, caju, alune, migdale, fasole, orez negru, linte, banană , ciocolată neagră (>70%), iaurt, semințe de dovleac, prune etc
Deficitul de Mg poate constitui o situație amenințătoare de viață, asemănătoare cu hiponatremia severă. Magneziul seric, din păcate, nu reprezintă un bun indicator al deficitului și nici un bun indicator al unei complicații serioase a unei adevărate hipomagneziemii, și anume, o aritmie cardiacă.
Organismul deficitar în Mg2+ va necesita suplimente alimentare, care se regăsesc sub diverse forme
Semnele de alarmă ale deficitului de magneziu descrise în literatură sunt reprezentate de:
Factorii de risc implicați în deficiență sunt: 1)abuzul de alcool (prin mecanismul malabsorbției), 2)procesul îmbătrânirii (prin scăderea absorbției lui și prin creșterea excreției acestuia), 3)bolile inflamatorii intestinale.
Bibliografie:
- https://dir.indiamart.com/kolkata/magnesium.html
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
- S.-M. G. S. &. P. G. H. Glasdam, "The Importance of Magnesium in the Human Body: A Systematic Review," Advances in clinical chemistry, vol. 73, pp. 169-193, 2016.