Școala românească în pandemie
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
09.03.2022
Școala românească în pandemie
Prof. de chimie Lazăr Dorina-Valentina
Școala Gimnazială Comuna Piatra Șoimului, Județ Neamț
"Când muncești, joacă-te. Munca dacă este doar datorie, te ucide." (Max Jacob)
Educația în lumea contemporană reprezintă o inedită și continuă provocare. Existența societății moderne, devine marcată de necesitatea unei cunoașteri rapide, concrete și corecte a realităților înconjurătoare, pentru ca apoi individul parte a societății, să facă aprecieri ferme și competente. Toate acestea duc în mod inevitabil la creșterea volumului de informații ce trebuie înțelese și analizate cât și la necesitatea prelucrării și stocării, devenind utilă cunoașterea și utilizarea calculatorului, atât în viața cotidiană cât și în educație, în procesul instructiv-educativ .
Situația epidemiologică internațională, creată de pandemia cu Coronavirusul Sars-Cov-2, precum și a măsurilor adoptate ulterior, oferă întregii societăți o lecție neașteptată, de adaptare la noile condiții.
Profesorii, elevii și părinții, primesc o lovitură dură fiind nevoiți să se adapteze într-un timp relativ scurt, de aceea consider, că tehnologiile digitale nu trebuie, să fie o simplă adăugire în planurile cadru de învățământ, fiind necesare la toate nivelurile sistemului de educație.
Profesorii, "actorii" educaționali, trebuie să facă față schimbărilor și a incertitudinilor, să fie inovativi pentru că pe umerii lor stă soarta unei societăți.
Calculatorul și internetul sunt doi pioni care duc la atingerea unor obiective importante ale procesului educativ și care pot fi folosiții într-o varietate de situații, profesorului revenindu-i sarcina de a-și regiza actul didactic, cu măiestrie prin combinarea metodelor tradiționale cu cele inovative, de al face atractiv, folosind calculatorul și internetul în cadrul lecțiilor pentru a-și atinge scopul.
Pe 11 martie 2021, școlile din România și-au închis porțile iar elevii și profesorii au plecat acasă fără să știe când se vor mai întâlni fizic. Autoritățile au decis continuarea orelor în mediul digital, la mai bine de o lună de când sălile de clasă au fost închise. Totul a luat o întorsătură în educația românească atât pentru profesori cât și pentru elevii.
Era nevoie de o adaptare la nou destul de rapidă în relația cu tehnologia dar și cu softurile utilizate în procesul educativ.
De la grupurile realizate de profesori cu elevii pe Facebook și Whatsapp pe care se postau poze cu lecțiile schematizate, rezolvări de teme și scurte discuții dar care nu facilita învățarea la apariția platformelor educaționale care au reușit să apropie dascălii de învățăcei .
Platformele educaționale ca Google Classroom, Teams, Adservio sau Edmodo, ofereau un contact video-audio de la distanța profesor-elevi, care reușesc să ușureze munca actorilor principali.
Cu toate că interesul actorilor educaționali este foarte vizibil, procesul de instruire își pierde totuși în online din calitate și din consistență, conform studiilor efectuate de specialiști.
Consumul de resurse personale, de energia, concentrarea atenției, depinde foarte mult de calitatea actului educațional, modul în care este organizat învățământul la distanță, și de implicarea profesorilor, a elevilor și a părinților în gestionarea aspectelor didactice și a celor afective dar și de acceptarea acestui sistem de învățare.
Pandemia ne a învățat o lecție pe care nu o vom uita prea curând, de a ne adapta la nou și de a merge înainte indiferent de cât de grea va deveni viața, și de a demonstra că omul este un învingător.
Bibliografie
- https://www.scena9.ro/article/scoala-online-pandemie
- https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24373276-scoala-romaneasca-pandemie-intre-compromis-haos-spun-elevii-profesorii-elevii-despre-invatamantul-hibrid-online.htm
- https://www.bestkids.ro/blog/index.php/scoala-in-vremea-pandemiei-asteptari-si-realitati/