Programe și activități interdisciplinare care să faciliteze învățarea limbii române pentru școlile cu predare în limba minorităților

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954

ISSN-L 2734-8954

30.10.2021


Programe și activități interdisciplinare care să faciliteze învățarea limbii române pentru școlile cu predare în limba minorităților


Prof. Codrea Nicoleta Anda,

Școala Gimnazială Reformată ,,Talentum”, Cluj-Napoca


Programul interdisciplinar ,,Joc, lectură și comunicare în limba română" a fost gândit ca o soluţie pentru problemele cu care se confruntă elevii din ciclul gimnazial, în special cei nevorbitori de nivel matern ai limbii române, atât în ceea ce priveşte receptarea și crearea textelor auxiliare, aparţinând stilului publicistic, cât și limbajul cotidian. Orice membru al comunitǎţii trebuie sǎ fie capabil sǎ producǎ și sǎ recepteze informaţii de orice naturǎ, sǎ comunice liber, deschis, fǎrǎ teama confruntǎrii cu o realitate pentru care nu este pregǎtit. Crearea, fie chiar și artificialǎ, a unui context în care sǎ întâlneascǎ texte uzuale, aparţinand mass-mediei, presei scrise, dar și celei audio-vizuale, ar fi extrem de beneficǎ. Adaugând la toate acestea lectura, jocurile şi limbajul cinematografic, se realizeazǎ un contact plǎcut și mai complet cu tot ceea ce înseamnǎ vocabularul actual.

Cinematograful și limbajul sǎu reprezintǎ un instrument de comunicare care nu constrânge, creeazǎ emoţii și sporește imaginaţia elevilor, iar literatura stabileşte o relaţie particulară cu cinematografia, motiv pentru care programa şcolară pentru anii urmǎtori prevede studierea acestei relaţii. Competenţa specifică ce se urmăreşte a fi dezvoltată la elevi este compararea limbajului cinematografic cu acela al textului scris, prin conţinuturi precum raportul imagine-text, limbajul cinematografic, limbajul literaturii (materialul de expresie, posibilităţi de prelucrare, impact asupra publicului), concepte specifice cinematografiei: regie, scenariu, imagine, coloană sonoră, interpretare actoricească.

Asemenea activități sunt necesare și în mǎsura în care se sporește timpul prevăzut săptămânal la clasă în vederea exersării unor exerciţii şi tehnici de redactare. Consecinţele sunt vizibile, majoritatea elevilor care se pregătesc pentru examene fiind ,,dezarmaţi" atunci când sunt puşi în situaţia de a organiza un text în funcţie de destinaţie (scrisoarea, cererea, telegrama, cartea poştală), de a utiliza scrierea funcţională (biletul, invitaţia, scrisoarea), textul de tip informativ: oferire de informaţii privind diverse aspecte ale realităţii înconjurătoare; instrucţiuni privind efectuarea diverselor acţiuni. Prin folosirea diverselor modalitǎţi de comunicare în situaţii reale, dar și promovând gândirea creativǎ, ajutǎm elevii sǎ își formeze o culturǎ comunicaţionalǎ și literarǎ, sǎ înţeleagǎ lumea și sǎ interacţioneze cu semenii, sensibilizând-se la frumosul din naturǎ, formându-și o scarǎ justǎ de valori.

În elaborarea programei s-au avut în vedere, aspectele practice, atractive, iar opţionalul își propune identificarea, analiza, compararea și crearea de texte cu diverse tipuri de limbaj actual, producerea de texte coerente, prin jocuri de rol, lecturi interpretative și dezbateri.

Materiale propuse:

  • Texte nonliterare aparţinând publicaţiilor

Reviste de culturǎ:

-Historia/ Magazin istoric/ Observatorul Cultural/ Revista Arta.

Reviste literare:

  • Dilema Veche/ Tribuna; România Literarǎ.

Reviste de muzicǎ:

- Muzica/ Actualitatea muzicalǎ.

Reviste de știinţǎ:

  • Gazeta matematicǎ/ National Geographic/ Terra Magazin/ Ştiinţǎ și tehnicǎ.

Reviste financiare:

  • Capital.

Reviste pentru copii:

  • Almanahul copiilor/ Cutezǎtorii/ Draga mea pentru copii/ Lumea copiilor/ Minimax magazin/ Luceafǎrul copiilor.

Reviste pentru femei și de gastronomie:

- Femeia de azi/ Avantaje/ Bucǎtaria pentru toţi.

Reviste despre animale:

- Animal zoo.

Surse media:

Istoria minorităţilor - o abordare cultural artistică a diversităţii. (https://istoriaminoritatilor.ro)

Elemente cinematografice preluate din următoarele filme:

- România neîmblânzită (2017);

- Chiriţa în Iaşi şi Chiriţa în provincie (ecranizare după Vasile Alecsandri);

- Harry Potter şi prinţul semipur; (ecranizare după J. K. Rowling);

- Romeo şi Julieta (diverse ecranizări);

- Pulbere de stele (ecranizare după Neil Gaiman);

- Douăzeci de mii de leghe sub mări (ecranizare de Jules Verne);

- Vizionarea unor monologuri susţinute de Horaţiu Mălăele şi Dem Rădulescu;

- Animaţie Cocoşatul de la Notre Dame (Victor Hugo);

- Eight below (adaptare după Colţ Alb de Jack London).

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți