Poluarea apei
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
08.03.2021
Poluarea apei
Leonte Adina- profesor de chimie
Școala gimnazială Vernești, Buzău
Deși, apa acoperă 70% din suprafața pământului și
aproximativ 70% din țesuturile vii, totuși apa este o resursă limitată. Odată
cu triplarea populației la nivel mondial, consumul de apă a înregistrat o
creștere de 600%, iar ca și predicție, se prognozează că următorii 15 ani, populația va crește cu 50%,
fapt care poate duce la un necesar de apă , care va exceede resursele.
Până în 2050, aproape jumătate din populația lumii va locui în zone în care apa este puțină și peste un sfert din orașele din întreaga lume se confruntă deja cu stresul apei. În timp ce riscurile de lipsă de apă sunt cele mai mari în Orientul Mijlociu și în jurul acestuia, aceasta este cu adevărat o problemă globală, cu orașe precum Londra, Tokyo, Miami, Bangalore, Moscova și Cape Town la risc. Acest lucru face ca și mai important să protejăm calitatea resursei pe care o avem.
Poluarea apei reprezintă alterarea chimică, fizică și microbiologică a apei, cauzată de diferiți agenți de contaminare, inclusiv deșeuri toxice, petrol și microorganisme.
În funcție de sursele de poluare, vom avea următoarele tipuri de poluări:
1)Poluarea organică- principala sursă de poluare o constituie deversarea deșeurilor menajere, precum și o serie de industrii cum ar fi industria celulozei, sau industria agroalimentară
2)Materii în suspensie
În urma deversărilor, sau eroziunii naturale unele particule poluante nu se dizolvă în apă, deoarece moleculele lor sunt prea mari, și generează nămol.
3)Poluarea chimică
Provine din surse industriale prin metalele și solvenții rezultați și prin pesticidele rezultate din munca în agricultură
4)Materiile nutritive
Nutrienții sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Sursele de nutrienți sunt atât nitrații și fosfații din sursele naturale, cât și cele din îngrășăminte chimice. Multe substanțe nutritive se găsesc în apele uzate și îngrășăminte, iar acestea pot ajunge prin spălare și infiltrație în râuri, ape, lacuri și mări.
5)Poluarea bacteriană
Multe tipuri de microorganisme trăiesc în apă și provoacă îmbolnăvirea peștilor, a animalelor terestre și a oamenilor.
Microorganisme precum:
Bacterii
Viruși
Protozoare
Bolile grave, precum holera, provin din microorganisme care trăiesc în apă.
Aceste boli afectează de obicei sănătatea oamenilor din țările mai sărace, deoarece nu au facilități pentru tratarea apei poluate.
Oceanul planetar reprezintă cu siguranță principala destinație a majorității elementelor poluante rezultate ale activității umane sau a dezechilibrelor naturale. Milioane de pasări și animale sunt ucise de materiale plastice în fiecare an, de la pasări la pești și până la alte organisme marine.
Peste 700 de specii, inclusiv cele pe cale de dispariție au fost afectate de materialele plastice - aproape orice specie de pasări marine mănâncă materiale plastice.Focile, balenele, broaștele țestoase și alte animale sunt sugrumate de unelte de pescuit abandonate.
Microparticule din plastic au fost găsite la peste 100 de specii acvatice, inclusiv pești, creveți și midii destinate farfuriilor noastre intocandu-se tocmai către cel ce le-a generat.
Devine o condiție absolut necesară viețuirii pe această minunată planetă albastră, protejarea apei și circuitului sau natural, prin tot ceea ce stă în puterea noastră.
Fiecare persoană, comunitățile, factorii de decizie politică și de acțiune, cu toții locuitori ai planetei Pământ suntem obligați să trecem la acțiuni de diminuare a poluării și control a factorilor poluatori.
Este de lăudat acțiunea cetățenească europeană, "Right2Water" menită să ceară instituțiilor europene să se asigure că toți cetățenii se bucură de dreptul la apă și salubritate, că aprovizionarea cu apă și gospodărirea resurselor de apă nu sunt supuse normelor pieței interne și că serviciile legate de apă sunt excluse din măsurile de liberalizare.
De asemenea a fost subliniată importanța dezvoltării unei economii maritime sustenabile și reducerea presiunilor asupra mediului marin prin luarea de măsuri în ceea ce privește schimbările climatice, poluarea de origine terestră care ajunge în mări și oceane, poluarea marină și eutrofizarea, în ceea ce privește protejarea, conservarea și refacerea ecosistemelor marine și a biodiversității și în ceea ce privește utilizarea sustenabilă a resurselor marine.
Bibliografie:
- https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/74/protectia-si-gospodarirea-apelor
- https://www.greelane.com/ro
- https://www.nationalgeographic.com/