O minte sănătoasă într-un corp sănătos


ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954 
ISSN-L 2734-8954

03.03.2021
O minte sănătoasă într-un corp sănătos


Manolache Alexandra
Grădinița cu Program Prelungit Nr.2 Focșani


"Sănătatea nu este numai o problema individuală, ci privește tot atât de mult societatea în întregime, sănatatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic" (Schopenhauer). Într-un secol în care tehnologia acaparează copilăria, copii uită de jocurile copilărie și le înlocuiesc cu tehnologia.

Dreptul la sănătate este unul din drepturile fundamentale ale omului. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănataţii, sănătatea individului este definită drept "o stare de bine fizică, mentală şi socială, şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii". Din perspectivă publică sănătatea constituie, datorită imenselor sale implicaţii individuale, dar şi sociale şi demografice, unul dintre elementele cele mai vizate de politicile şi strategiile guvernamentale din întreaga ţară.

I-am auzit adeseori, pe oamenii din jurul nostru urându-şi "Sănătate!"sau "Sănătate, că-i mai bună decât toate!" V-aţi întrebat vreodată de ce oamenii s-au oprit tocmai la sănătate şi nu la altceva? De ce, de exemplu, nu-şi urează în mod obişnuit "Veselie" sau "Înţelepciune" ori "Bogaţie"? Răspunsul e simplu: sănătatea este extrem de importantă pentru viaţa fiecăruia dintre noi şi nu poate fi înlocuită cu nimic. Omul nu poate fi înţelept dacă mintea îi e atinsă de o boală psihică; nu poate fi vesel, dacă îl chinuie o boală trupească; nu poate deveni nicicum bogat, dacă nu este pe deplin sănătos pentru a munci, cu perseverenţă, zi de zi.

Pastrarea sanatatii si lupta contra bolilor se inscriu printre cele mai vechi preocupari ale omului. De altfel cuvantul sanatate care evoca o stare atat de pretioasa fiecaruia apare frecvent in vorbirea curenta nelipsind aproape niciodata cu ocazia urarilor de bine.

A învăţa copilul de la cea mai fragedă vârstă să fie îngrijit, să respecte regulile de igienă personală, să se obişnuiască cu un regim raţional de alimentaţie, înseamnă a pune bazele formării comportamentului igienic. E bine pentru copii să înţeleagă de mici că sănătatea nu înseamnă absenţa bolii, ci un mod de viaţă echilibrat, un mod de comportare igienică. Și cu toții știm că sănătatea noastră este cel mai de preț dar, care pornește de la igienă, în diferitele sale forme. Încă din grădiniță, copilul trebuie învățat să fie îngrijit, să respecte regulile de igienă personală, să-și formeze un regim rațional de alimentație, astfel clădind de la temelie un comportament igienic.

Dacă ar fi să vorbim despre ce are omul cel mai de preţ, am vorbi despre cel mai important aspect, şi anume, sănătatea. Atunci când o avem şi nu ne deranjează nimic, de regulă, nici nu o preţuim.

De ce oare? Se spune că: "jumătate de viaţă, omul consumă sănătatea sa pentru a câştiga toţi banii, iar în timpul rămas - consumă toţi banii pentru ca să-şi reîntoarcă sănătatea pe care a pierdut-o". Sănătatea nu se poate oferi cuiva în dar, nu se poate cumpăra, nici chiar să o moştenim nu e posibil - ea trebuie doar păstrată. Trebuie să învăţăm să trăim în lumea aceasta în armonie, neaducându-ne daune nici nouă, nici mediului înconjurător. Şi atunci, avem dreptul să pretindem la Darul cel mai de preţ - să vorbim despre sănătate.

În ziua de astăzi, aproape totul este tehnologizat și asta se reflecta și în activitatea noastră, efortul fizic fiind aproape inexistent. Majoritatea preferă să nu mai circule pe jos chiar și atunci când distanțele sunt foarte mici sau folosesc ascensorul chiar și pentru un etaj. De ce să mergem la o plimbare în parc cu bicicleta sau pe jos când este mult mai comod să stai în fața computerului și să navighezi pe Net sau să privești la televizor în timp ce ronțăi la o pungă de snacks-uri? Dar consecințele sedentarismului sunt multiple și chiar devastatoare, corpul uman având nevoie de mișcare pentru o bună funcționare a metabolismului. Pentru un mod sănătos de viață rețeta este: exercițiul fizic constant, alimentația corectă, odihna activă.

Concluzia este că spiritul de echipă și dorința de socializare nu sunt principalele motive pentru care oamenii trebuie să se implice în sport. În ziua de astăzi, cei care se apropie de sporturi trebuie să o facă pentru : sănătate, etica socială și dorința de a lua decizii pe cont propriu. Se pune accent pe educarea oamenilor în direcția unuinou stil de viață.

BIBLIOGRAFIE :

  1. Ivan Aurel, "Medicina omului sanatos", Ed. Medicala, Bucuresti, 1993.
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/S%C4%83n%C4%83tate.

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți