Metode interactive de grup folosite în predarea, învățarea și evaluarea chimiei în gimnaziu
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
05.03.2021
Metode interactive de grup folosite în predarea, învățarea și evaluarea chimiei în gimnaziu
Leonte Adina- profesor de chimie
Școala gimnazială Vernești, Buzău
În predarea- învățarea disciplinei chimie în ciclul gimnazial, elevul este activ, și depune un efort de reflecție personala, întreprinzând o acțiune de cercetare și redescoperire a adevărurilor și conceptelor specifice acestei discipline.
Profesorul îi îndrumă pe elevi, să descopere natura, lumea, formandu-le și dezvoltandu-le priceperile, deprinderile și capacitățile elevilor de a acționă asupra naturii, formandu-și caracterul și dezvoltandu-și personalitatea.
Metodele interactive de grup, promovează interacțiunea intre elevi, schimbul de idei, conducând la o învățare activa, dezvoltandu-le comunicarea, creativitatea, spiritul de inițiativă.
Avantajele folosirii metodelor de grup sunt:
-stimulează capacități cognitive complexe,gândirea critica, gândirea divergenta
-permite descoperirea propriilor capacități
-stimulează productivitatea elevului
-dezvolta priceperile, capacitățile și deprinderile sociale ale elevilor
După criteriul capacității de activizare a elevilor, metodele interactive se clasifica astfel:
1) metode de munca independența prin care elevii își dezvolta abilitățile de colaborare, spiritul de cercetare:
-proiect de grup
-experimentul pe grupe
2) metode euristice care stimulează gândirea și creativitatea, care îi determina pe elevi să analizeze, să găsească soluții la situații-problema:
-brainstorming
-învățarea prin descoperire
3)metode ce asigura corelarea activității independente cu activitatea colectiva, și care conduc la înțelegerea conceptelor și proceselor chimice
-studiul de caz
-metoda palariilor ganditoare
-conversația euristica.
Aceste metode interactive, pot favoriza jocul interactiv de roluri, altele conduc la cooperare explorativa,dezvoltând valentele euristice ale cercetării, sau atrag elevii la cooperare interpretativa.
Pentru o eficientizare a acestui proces trebuie respectate o serie de reguli cum ar fi: atitudine pozitiva, respect, toleranta, punctualitate, a nu se monopoliza discuția, interzice a ironiilor și jignirilor, analiza a faptelor nu a persoanelor, discreție și confidențialitate.
Învățarea prin cooperare, implica activități împreună , cu funcții și responsabilități individuale intre membrii grupului, iar învățarea prin colaborare se bazează pe lucrul împreună, copii având roluri și funcții diferite.
Toate acestea, conduc la o multitudine de idei și soluții, care conferă un transfer mare de cunoștinte, contribuind la creșterea productivității intelectuale.
Metodele interactive îi stimulează pe elevi să facă conexiuni intre idei, le stimulează creativitatea și originalitatea , aceștia conștientizând responsabilitatea ce și-o asuma.
Interacţiunea colectivă are că efect şi "educarea stăpânirii de sine şi a unui comportament tolerant faţă de opiniile celorlalţi, înfrângerea subiectivismului şi acceptarea gândirii colective". -Crenguța Oprea
Bibliografie
1) Oprea L.,Crenguța, "Metoda activ-participative de stimulare și dezvoltare a creativitățîi în educația adulților", în revista "Paideia", nr. 1-2/2000.
2) Cerghit, Ioan, "Metoda de învățământ", E. D. P., București 1997.
3) Zlate, Camelia și Zlate, Mielu, "Cunoașterea și activarea grupurilor sociale", Ed. Politică, București, 1982.