METODE ACTIVE ŞI INTERACTIVE ÎN ACTIVITATEA DIN GRĂDINIŢĂ
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
07.02.2025
METODE ACTIVE ŞI INTERACTIVE ÎN ACTIVITATEA DIN GRĂDINIŢĂ
STUDIU DE SPECIALITATE
Prof. Ed. Timpurie STINGHE Elena Luminița
G.P.P.,,Sfântul Nicolae", Câmpulung, Argeș
Una din componentele esențiale ale curriculumului școlar o constituie metodologia didactică, respectiv sistemul de metode si procedee, care asigură atingerea obiectivelor informative și formative ale învățământului.
Metodele active și interactive în activitatea din grădiniță sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor, stimulând-le gândirea critică, creativitatea, abilitățile sociale și învățarea prin experiență. Aceste metode sunt caracterizate prin implicarea activă a copiilor în procesul de învățare, oferindu-le oportunitatea de a învăța prin joc și de a explora. Metoda didactică reprezintă o succesiune de operații realizate în vederea atingerii unui scop, un instrument de lucru în activitatea de cunoaștere, de formare și dezvoltare a abilităților. Ea reprezintă însuși demersul acțiunii didactice.
În accepțiunea modernă, metodele de învățământ reprezintă modalități de acțiune, instrumente cu ajutorul cărora copiii, sub îndrumarea educatorului, își însușesc cunoștințele, își formează și dezvoltă priceperi și deprinderi intelectuale și practice, aptitudini, atitudini.
Metode didactice clasice pot fi amintite:
- Abordarea euristică
- Problematizarea
- Învățarea prin descoperire
- Modelarea
- Algoritmizarea
- Munca în grup
- Experimental
- Studiul de caz
- Jocul de rol
- Învățarea pe simulatoare didactice
- Conversația
- Exercițiul
- Explicația
- Demonstrația
- Instruirea programată pe calculator
Dintre metodele creative de grup pot fi menționate:
- Brainstorming
- Metoda Gorden
- Metoda Phillips 6-6
- Cubul
- Ciorchinele
- Mozaicul
Metodele folosite pentru stimularea gândirii critice și aplicabile în învățământul preșcolar sunt:
Învățarea prin descoperire
Ascultarea-crearea
Cubul
Brainstormingul în perechi, în grup sau individual
Ciorchinele
În didactica modernă metodele euristice nu numai că nu se reduc la conversația euristică, ci depășesc statutul de metode didactice, căpătându-le pe cele de idei directoare, de pricipii director în întreaga metodologie didactică. Acest principiu recomandă copiilor să descopere adevărul, refăcând drumul elaborării cunoștințelor prin activități proprii, independente.
Pentru evitarea unor confuzii, se impune realizarea unei diferențe între învățarea prin descoperire și a învăța să descoperi, astfel învățarea prin descoperire presupune predarea anumitor cunoștinte prin utilizarea unor metode de descoperire, în timp ce a învața să descoperi se referă la predare al cărui scop final este dezvoltarea la copii a capacităților de a face descoperiri.
Referitor la metodele active și interactive se poate observa că acestea sunt aplicabile în activitățile cu preșcolarii, dar în forme adaptate, simplificate.