Mărțișoare literare
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
09.03.2022
MĂRȚIȘOARE LITERARE
Prof Roșu Ioana-Florentina
Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, Jud Dolj
Nu se poate vorbi despre primăvară fără a ne aminti că literatura română ne-a oferit spre bucurie câteva mărțișoare. Primul dintre ele este marele nostru povestitor Ion Creangă care s-a născut conform propriilor mărturisiri în prima zi a lui Mărțișor, din anul 1837 la Humulești. A fost prietenul cel mai apropiat al lui Mihai Eminescu care l-a introdus la Junimea și care intuindu-i genialitatea, l-a sfătuit să scrie. Pentru forța și vigoarea talentului său de povestitor, G. Călinescu în opera Viața lui Ion Creangă îl numește ,,un bivol de geniu". În toamna anului 1854 Ionică, așa cum îl alinta mama sa Smaranda este înscris la ,, fabrica de popi" din Fălticeni. Numit până acum Ioan Ștefănescu, după tată, cu acest prilej este înscris în documente ca Ioan Creangă. Ajuns diacon nu slujește foarte mult fiind suspendat din rândul clerului. Se înscrie la Institutul pedagogic unde începe cursurile sub îndrumarea lui Titu Maiorescu.
Opera lui Ion Creangă este relativ restrânsă, dar nu trebuie uitat că a fost autorul unor excelente manuale școlare Metodă nouă de scriere și cetire, și Învățătoriul copiilor foarte apreciate la vremea lor și ilustrate cu fabule și istorioare din care se desprinde un tâlc moral: Acul și barosul, Inul și cămeșa, Povestea unui om leneș.
Capodopera lui Ion Creangă rămâne Amintiri din copilărie, scriere ce prezintă copilăria copilului universal în patru părți. Primele trei părți au apărut în revista Convorbiri literare între 1881-1882, iar ultima parte a apărut postum. Amintiri din copilărie este o operă complexă, dificil de clasificat, considerată scriere memorialistică, dar și Bildungsroman ( roman al devenirii, al formării unei personalități). Nu trebuie uitate poveștile și povestirile sale, dar nici basmul cult Povestea lui Harap-Alb, opere care stârnesc hazul și impresionează prin dulcele grai moldovenesc.
Cel de-al doilea mărțișor literar este Radu Demetrescu -poet, dramaturg, eseist, ziarist român și politician de dreapta- cunoscut sub pseudonimul Radu Gyr. Fiul renumitului actor craiovean Ştefan Coco Demetrescu, s-a născut la poalele Gruiului din Câmpulung - de unde și pseudonimul literar Gyr -la 2 martie 1905. A debutat literar la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic În munți, publicat în revista liceului "Carol I" din Craiova, al cărui elev a fost. Devenit student al Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București, a debutat editorial în 1924 cu volumul Liniști de schituri.
O perioadă a fost asistent universitar la Catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu apoi, conferențiar la Facultatea de Litere și Filosofie din București. A fost de mai multe ori laureat al Societății Scriitorilor Români, Institutului pentru Literatură și Academiei Române. ,,Medelinizant al Oltului sgomotos vitalist" așa cum îl numea G.Călinescu, Radu Gyr a fost rofesso si al Premiului Adamachi al Academiei Române impresionând prin forța sugestivă a metaforelor.
Poetul
şi-a petrecut aproape 20 de ani în închisoare. Prima perioadă de detenţie a
fost în timpul domniei lui Carol al II-lea. Atunci a fost închis în lagărul de
la Miercurea Ciuc, alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu şi alţi intelectuali
care împărtăşeau ideile extremei drepte. Este arestat din nou în timpul
regimului comunist pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridică-te,
Ioane!, considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă
împotriva regimului comunist.
Cel de-al treilea mărțișor literar este Mircea Eliade născut la 9
martie 1907 în București. Personalitate complexă a literaturii noastre, rofesso,
romancier, istoric și filozof al religiilor, profesor titular al Catedrei de
Istoria religiilor din Chicago, pasionat de chimie, fizică, științele naturii, acesta
reprezintă însumarea trăsăturilor de tip savant încadrându-se în acea categorie
de ,,uomini universali".
Imprevizibil a fost Eliade încă din momentul debutului, în copilărie, cu proza Cum am descoperit piatra filozofală ce avertizează asupra unei gândiri abisale. În activitatea sa literar-culturală se pot identifica două direcții, prima ar cuprinde operele științifice, studiile mitice și mitologice, alchimice, iar cea de-a doua este cea literară.
Ca unul dintre cei mai influenți istorici și filozofi ai religiilor, Eliade a dobândit și o faimă literară mondială datorită povestirilor și romanelor sale traduse în numeroase limbi. Prin monumentala Istorie a credințelor și ideilor religioase, prin cărțile deschizătoare de drumuri despre Yoga și Samanism, dar și prin romanul Maitreyi, sau nuvelele și romanele fantastice, Mircea Eliade se situează între marii creatori de ficțiune și cultură imposibil de egalat.
BIBLIOGRAFIE:
1.Călinescu, G., Istoria literaturii române de la origini până în prezent, Editura Semne, București, 2003;
2. Călinescu, G, Viața lui Ion Creangă, Editura Minerva, București, 1972;
3. Reschika, Richard, Introducere în opera lui Mircea Eliade, Editura Saeculum I.O, București, 2000