ÎNVĂȚAREA LA VÂRSTA PREȘCOLARĂ
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
11.02.2025
ÎNVĂȚAREA LA VÂRSTA PREȘCOLARĂ
STUDIU DE SPECIALITATE
Prof. Ed. Timpurie STINGHE Elena Luminița
G.P.P.,,Sfântul Nicolae", Câmpulung, Argeș
Învățarea la vârsta preșcolară este esențială pentru dezvoltarea copiilor, deoarece această activitate este deosebit de importantă în formarea abilităților cognitive, emoționale și sociale. În timpul preșcolarității, copiii sunt extrem de receptivi la stimuli și încep să dezvolte fundamente care vor sta la baza învățării lor viitoare. La vârsta preșcolară, copiii învață cel mai bine prin jocuri. Activitățile ludice le stimulează creativitatea, imaginația și gândirea critică. Jocurile educative le permit să învețe concepte fundamentale (cum ar fi culorile, formele, numerele sau literele) într-un mod plăcut și relaxant.
Gădinița este primul mediu de socializare, de tip organizator, concretizată într-o instituție în care se realizează educația în toate formele ei, care are ca și obiective formarea personalității copiilor, prin utilizarea de diverse metode de învățământ și mijloace didactice, sub atenția dirijată a cadrului didactic, cu sprijin din partea societății în vederea realizării și desfășurării procesului instructive-educativ, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
Învățarea este modalitatea de asimilare a cunoștințelor și de formare intelectuală, emoțională, de elaborare a deprinderilor, a conștiinței și comportamentului.
În mediul preșcolar, grădinița și învățarea se regăsesc în toate formele sale. În prim plan, avem învățarea formală, pe care o regăsim predominant în activitatea instructive-ducativă, care folosește ca principal modalitate de organizare și desfășurare – jocul sub diferite lui forme, pe care le îmbracă:
- Jocul dirijat (joc logic, didactic)
- Jocul nedirijat (liber)
Jocul este considerat ca fiind activitatea fundamental predominant la vârsta preșcolară, constituind un ansamblu de acțiuni și operații necesare dezvoltării fizice și psihice copilului de vârstă preșcolară. La această vârstă , prin intermediul jocului se realizează învățarea, prin utilizarea de metode și procedee în vederea realizării unor obiective bine stabilite inițial de către cadrul didactic. Se poate menționa aici o strânsă interdependentă între joc și învățare,adică joculconduce la invățare conștientă sauspontană.
La această vârstă, se face diversificarea activităţilor obligatorii, punct bine atins de noul curriculum, apropiindu-le mai mult de joc. Copilul preșcolar este ajutat să dobândească metodele şi căile accesibile lui de cunoaştere, pentru ca pe temeiul acestei
condiţii importante să poată cuceri orice cunoştinţe de care
are nevoie.
Învățarea la vârsta preșcolară este un process esențial pentru dezvoltarea copiilor, având un impact semnificativ de rezolvare a problemelor și înțelegere a lumii înconjurătoare.
În concluzie, învățarea la vârsta preșcolară este o fundație important pentru dezvoltarea global a copiilor, iar pentru un mediu cât mai stimulativ și de bază este esențial ca aceștia să-și atingă țelurile la maxim.