Inteligența artificială în medicină


ProEtica- Revistă Culturală

 ISSN 2734-8954

 ISSN-L 2734-8954

09.03.2022


Inteligența artificială în medicină


Prof. de chimie Lazăr Dorina-Valentina

Școala Gimnazială Comuna Piatra Șoimului, Județ Neamț


Inteligența artificială este inteligența demonstrată de către mașini, diferită de inteligența umană. Este capacitatea sistemelor și mașinilor de a învăța din datele externe care le sunt furnizate, înțelegându-le și utilizându-le pentru a rezolva problemele impuse. Utilizarea inteligenței artificiale este în plină dezvoltare în sectorul tehnologic și a devenit un subiect foarte apreciat în multe colțuri ale lumii noastre digitale. Futuristul medical, Bertalan Meskó, a numit Inteligența Artificială "Stetoscopul secolului XXI", iar evaluarea făcută de aceasta se pare că este chiar mai exactă decât se aștepta.

În medicină, se pare că Inteligența Artificială depășește pragul unei munci administrative. De la algoritmi puternici de diagnosticare, la roboți chirurgicali bine reglați, tehnologia își face cunoscută prezența în cazul diferitelor discipline medicale. Considerata odinioară amenințare futurista pentru omenire, inteligenta artificiala este în prezent parte a vieții de zi cu zi. În domeniul medical, inteligența artificială schimbă jocul cu aplicațiile în suportul decizional, analiza imaginilor și triajul pacienților. În prezent, inteligenta artificiala îi ajuta pe doctori să ia decizii mai inteligente la patul bolnavului, îmbunătățește acuratețea și ușurința interpretării examinărilor imagistice și reducere epuizarea medicului. De exemplu, algoritmii de operare ai diverselor instrumente medicale au capacitatea de a evidenția zonele cu probleme la nivelul unor imagini captate, ajută în examinările de screening și, de asemenea, aduc beneficii în ordonarea rapidă a multitudinii de informație din dosarul electronic de sănătate al pacientului. Deși ne aflăm încă în faza incipientă a dezvoltării sale, Inteligența Artificială este deja capabilă, ca și medicii, să diagnosticheze pacienții. Cercetătorii de la Spitalul John Radcliffe din Oxford au dezvoltat un sistem de diagnoză AI mai precis decât medicii în 80% dintre cazurile bolilor de inimă. La Universitatea Harvard, cercetătorii au creat un microscop "inteligent" care poate detecta potențialele infecții letale de sânge. Instrumentul asistat de AI a fost instruit pe o serie de 100.000 de imagini obținute de la 25.000 de diapozitive tratate cu colorant pentru a face bacteriile mai vizibile. Sistemul AI poate sorta deja acele bacterii cu o rată de precizie de 95%. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Showa din Yokoshama, Japonia, un nou sistem endoscopic asistat de computer poate dezvălui semne de tumori canceroase în colon cu o sensibilitate de 95%, o specificitate de 79% și o precizie de 86%.

În unele cazuri, potrivit cercetătorilor, AI poate depăși performanța medicilor în cazul diagnosticărilor urgente, lucru ce le-ar putea fi de mare folos medicilor, mai ales din punct de vedere al timpului în care trebuie să pună un diagnostic sau să ia o decizie în privința unei intervenții chirurgicale.

Inovații care transforma medicina secolului XXI

Inovație în chirurgia robotică

Cele mai multe intervenții chirurgicale efectuate în zilele noastre sunt cele mai scurte și mai puțin invazive posibile științific. Aceasta adaptare în metodologia chirurgicala se datorează în parte integrării roboticii. Roboții din sala de operații oferă medicilor ghidaj pentru cea mai bună precizie în actul chirurgical. În prezent, platformele chirurgicale sunt mult avansate și sunt folosite pentru numeroase proceduri, de la cele la nivelul coloanei vertebrale până la cele endovasculare. Timpul redus de recuperare și durerea limitata sunt câteva dintre beneficiile pacienților operați prin chirurgie minim invaziva robotica. Progresele continue în acest domeniu au ca rezultat operații mai precise și mai eficiente, cu rezultate chirurgicale îmbunătățite.

Realitatea virtuala și mixta pentru educația medicala

Realitatea virtuală și mixtă implică utilizarea tehnologiei computerizate pentru a crea medii simulate și hibride. Populară în aplicațiile de jocuri video, realitatea virtuala și mixta continuă să uimească publicul. Aceste sisteme de realitate au atras recent atenția și profesioniștilor din domeniul sănătății. Folosite acum pentru educația medicală, programele de realitate virtuala și mixta oferă modalități de antrenament de simulare care ajuta la îmbunătățirea școlarizării medicale tradiționale. Cu acest stil captivant de învățare, instruirea în realitatea virtuala și mixtă folosește instrumente de învățare audio, video și chinestezica

Dispozitive personalizate pentru un anumit pacient obținute cu imprimante 3D

Cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, dispozitivele medicale pot fi acum adaptate specificațiilor exacte ale unui anumit pacientul. Concepute pentru a fi compatibile cu anatomia naturala a pacientului, dispozitivele modelate pe dimensiunile specifice pacientului sunt mai ușor acceptate de organism, oferind confort sporit și rezultate mai bune în ceea ce privește performanta lor. Versatilitatea printării 3D oferă personalului medical posibilitatea de a oferi pacienților cea mai avansata îngrijire, in același timp reducând riscul complicațiilor. In prezent, cea mai importanta activitate din acest domeniu este cea a protezelor externe, implanturi craniene/ortopedice și stenturi speciale pentru boli in care este prezenta îngustarea cailor respiratorii. Iau avânt cercetările in domeniul protezelor și altor implanturi corporale, unele dintre acestea fiind disponibile pe piața de larg consum. Tehnologia este, de asemenea, utila și in planificarea chirurgicala. Pana in prezent, a fost folosita in cazul multor intervenții cardiace complexe și chiar in transplantul total de fata care a fost efectuat recent la Cleveland Clinic. Odată cu extinderea aplicațiilor în medicina, printarea 3D creste gradul de atenție la detalii in îngrijirea pacientului.

Progrese in imunoterapia pentru tratarea cancerului

Imunoterapia in cancer sau terapia biologica folosește sistemul imunitar propriu al organismului pentru a combate cancerul. Imunoterapiile în cancer există de ceva vreme, iar eforturile internaționale în ceea ce privește găsirea unui tratament care sa vindece boala continua sa evidențieze obiective imunoterapeutice noi. Oamenii de știința creează noi tratamente care pot schimba viața prin intermediul unor concepte precum terapia asociata sau celulele T reprogramate cu ajutorul ingineriei genetice. Odată cu descoperirea din ce în ce mai frecventa a noi ținte imunoterapeutice și biomarkeri, exista și speranțe de terapii eficiente pentru toate profilurile tumorale.

Chirurgia cardiaca

Este in prezent mai puțin invaziva, de rutina și mai eficienta decât cea care se practica in trecut. Efectuate percutanat - printr-un cateter prin piele - multe din procedurile cardiace nu mai necesita o abordare prin chirurgie cardiaca deschisa. Doua astfel de proceduri realizate percutanat includ înlocuirea și repararea valvei mitrale și a celei tricuspide. În voga în domeniul intervențiilor percutanate ale valvei aortice, operațiile percutanate recente ale valvei mitrale și tricuspide au avut rezultate pozitive semnificative, umplând un gol in domeniul chirurgiei cardiace. Explorarea acestei tehnologii la un număr mare de pacienți este în desfășurare, dar cu rezultate postoperatorii promițătoare, aceste inovații având implicații semnificative în viitorul îngrijirii cardiace.

Telemedicina

Domeniul telemedicinii este în plina expansiune. Consumatorii au un stil de viața din ce în ce mai ocupat, 60% dintre ei preferând serviciile digitale. Acordarea de îngrijiri medicale la distanta, care creste nivelul de accesibilitate și elimina posibilele întârzieri, oferă pacienților un control mai mare, ceea ce le sporește satisfacția. De pilda, Serviciile Medicare și Medicaid din SUA au anunțat recent noutățile pentru anul 2019 pentru Programul de Plata a Medicilor și Programul de Plata Bazat pe Calitate, în cadrul cărora este promovat accesul la îngrijirea medicala virtuala de calitate, indiferent de unde locuiesc pacienții.

În încheiere, este de menționat faptul că sistemele bazate pe inteligență artificială se dezvoltă cu o rapiditate uimitoare. În viitorul nu prea îndepărtat, vom putea afirma fără să greșim că această dezvoltare este exponențială de la an la an. Iar acest progres, după cum se dovedește prin aprobările deja existente, nu va ocoli lumea medicală. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne educăm pentru a putea da mâna cu aceste tehnologii, într-un efort comun spre mai bine.
Inteligenta artificiala are un potențial enorm de îmbunătățire a productivității și eficienței în sistemele de sănătate și de a le face mai sustenabile, dar, mai important, are potențialul de a oferi rezultate mai bune pentru pacienți. Poate face acest lucru in mai multe moduri, de la o prevenție mai buna, pana la a permite practicienilor din domeniul sănătății sa ofere mai mult timp îngrijirii directe a pacienților. Acest raport comun oferă factorilor de decizie îndrumare pentru a-și defini viziunea asupra AI și de a dezvolta și implementa abordarea potrivita pentru organizația lor sau sistemul de sănătate

Bibliografie

https://diviziapentrumedici.ro/utile/inteligenta-artificiala-in-medicina-de-mare-ajutor-pentru-doctori/

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-inovatii-vor-transforma-medicina-anul-2019

https://mediastandard.ro/inteligenta-artificiala-medicina/

https://www.capital.ro/spitalele-vor-utiliza-inteligenta-artificiala-in-lupta-anti-covid-imbinarea-perfecta-intre-medicina-moderna-si-tehnologie.html

https://mixuldesanatate.ro/pastila-de-creier/inteligenta-artificiala-si-medicina/

https://www.facebook.com/alexandra.cernian1/videos/482460545679328

https://www.easistent.ro/?p=4168

https://www.aidoc.com/

https://www.apple.com/healthcare/apple-watch/

https://www.icadmed.com/newsroom.html#!/posts/iCAD-Receives-FDA-Clearance-of-PowerLook-Density-Assessment-for--Digital-Breast-Tomosynthesis-/109

https://neuralanalytics.com/the-lucid-robotic-ultrasound-system/

https://www.medichub.ro/stiri/inteligenta-artificiala-poate-face-diferenta-in-medicina-id-2483-cmsid-2

https://raportuldegarda.ro/tehnologii-medicale-inteligenta-artificiala-fda-2018/

https://www.libertatea.ro/stiri/cum-functioneaza-inteligenta-artificiala-in-medicina-computerul-invata-si-furnizeaza-predictii-pentru-viitor-2778719

https://medijobs.ro/blog/cum-poate-schimba-inteligenta-artificiala-mersul-la-medic

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți