Importanța sportului și beneficiile pentru sănătate
ProEtica- Revistă Culturală
ISSN 2734-8954
ISSN-L 2734-8954
20.02.2021
Importanța sportului și beneficiile pentru sănătate
Prof. religie ortodoxă Milea Ilie-Radu
Școala Gimnazială Săpoca, județul Buzău
,,Nu ştiţi voi că acei care aleargă în stadion, toţi aleargă,
dar numai unul ia premiul? Alergaţi aşa ca să-l luaţi". (I Corinteni 9,24)
Practicarea unui sport este benefică pentru dezvoltarea și întreținerea organismului, îmbunătățindu-i sănătatea atât sub aspect fizic, cât și psihic. Putem spune că sportul asigură și consolidează sistemul osos, fortificând inima și plămânii, ajutând organismul șă își coordoneze mișcările corpului și previne riscul obezității. De asemenea, sportul este un instrument minunat de dezvoltare a valorilor educative, disciplina, rabdare, concentrare dar și de socializare.
Activitatea fizică a cărei practică presupune un antrenament metodic poate influența în bine caracterul copilului sau chiar și a adultului, astfel cei lipsiți de îndrăzneală, de încredere în sine vor câștiga încredere în ei și vor învăța cum să se manifeste practicând un sport de echipa. Sportul oferă și o metoda grozavă pentru oameni de a se distra și dezvoltă însușirile fundamentale psihice-morale ale unei persoane, caractereul și spiritul de competiție. Deprinderea de a face mișcare în mod organizat și susținut trebuie să fie o componentă importantă a procesului de formare.
Beneficii pentru sănătate
Orice activitate fizică consecventă, realizată de cel puțin trei - patru ori pe săptămână, indiferent de varstă, are un rol preventiv important, întărind imunitatea și prevenind îmbolnăvirile dar și obezitatea, ajutând la dezvoltarea corectă a musculaturii, a sistemul osos, ajută la o ținuă corectă și, nu în ultimul rând, activitatea fizică echilibrează sistemul endocrin al individului. Pe lângă aceste efecte asupra organismului, sportul are un rol important în evoluția mentală dar și psihică sănătoasă, activitatea fizică contribuie la menținerea stării optime de sănătate. Oamenii care practică un sport, constant, devin mai sociabili, mai comunicativi dar și mai disciplinați, așadar putem îndrăgi sportul la orice vârstă! Sportul îmbunătățește funcțiile plămânilor, inimii, rinichilor și a sistemului nervos.
Principalele beneficii ale sportului
Studiile arată că sportul crește durata de viață, este demonstrat faptul că activitățile fizice au un efect pozitiv asuprea cromozomilor și a longevității. Unul dintre cei mai puternici stimulenți ai metabolismului este sportul, care contribuie și la creșterea masei musculare grăbind eliminarea toxinelor din organism. Sportul poate menține starea de sănătatea a inimii, pentu că activitatea fizică regulată, reduce nivelul colesterolului ,,rău" și a trighiceridelor din sânge, crescând în același moment colesteolul ,,bun". Prin practicarea oricărui sport, circulația sangină de la nivelul organelor se realizează fără vreun impediment, fiind prevenite formarea plăcilor de grăsime pe pereții arterelor inimii, creierului, rinichilor sau a altor organe.
Practicarea exercițiilor fizice previne osteoporoza. Un stil de viață activ păstrează densitatea osoasă, chiar dacă o dată cu înaintarea în vârstă sunem expuși osteoporozei. Activitatea fizică întărește tonusul muscular, întărește articulațiile și tendoanele, mineralizând oasele. Persoanele care fac zilic mișcare, cel puțin o jumatatede oră, prezintă un risc mai scăzut de fracturare a oaselor vertebrale și a șoldului.
Activitatea sportivă este indicată să se realizeze în prima parte a zilei, astfel fiind un remediu eficient pentru insomnie. Dacă ne dorim un somn odihnitor este suficientă o plimbare, seara, pentru a pune sângele în mișcare, iar în funcție de intensitatea activității, vom avea un somn de o calitate mai bună. Exercițiile fizice asigură starea de bine, pentru că praticarea cu regularitate a unei acivități fizice crește în organism nivelul de endorfine, substanță care are un rol impotant în reglarea somnului, în controlul apetitului, a metalismului, care asigură starea de bine.
Bibliografie:
- Buiac Dumitru, Copilul mic , nevoia de mișcare, Editura Eitis, București, 1994.
- Nanu Liliana, Metodica predării gimnasticii, Editura Șoimu;
- Idem, Curs de gimnastică, Editura Fundației Universitare ,,Dunărea de jos", Galați, 2003;
- Nanu Liliana, Gogoncea D, Gimnastică ritmică, Editura Fundației Universitare ,,Dunărea de jos", Galați, 2001;