Evidențierea metodelor și tehnicilor de învățare interactiv-creativă

ProEtica- Revistă Culturală

 ISSN 2734-8954

 ISSN-L 2734-8954

02.07.2021


Evidențierea metodelor și tehnicilor de învățare interactiv-creativă


Prof. Șteopoae Sabina, disciplina Religie Ortodoxă,

Școala Gimnazială Nr.1 Brănești, Ilfov


Conţinuturile predate elevilor le asigură posibilitatea de a progresa în cunoaştere printr‑un demers în care cunoaşterea, trăirea şi exprimarea acesteia se sprijină reciproc. Acest fapt implică predarea conţinuturilor astfel încât să asigure depăşirea învăţării de tip reproductiv şi conducerea elevilor spre alte tipuri de învăţare, mult mai aproape de nivelul intelectual, cultural, spiritual la care se află: învăţarea prin dialog, prin descoperire, prin acţiune, prin asociere de idei, prin imitaţie, prin experienţă.

În procesul de învăţământ, cadrul didactic, ca şi elevii, acţionează prin intermediul unor metode de predare şi învăţare. Calitatea muncii lor este în funcţie de aceste metode; ele constituie o sursă însemnată de creştere a eficacităţii şi eficienţei învăţământului.

Orice strategie didactică, însă, este eficientă numai în măsura în care transmiţând cantitatea de informaţii reuşeşte să-i antreneze pe elevi în asimilarea ei activă şi creatoare.

Proiectarea procesului de învăţământ în funcţie de aptitudinile elevilor, de ritmul lor de lucru, axarea învăţării pe aşteptările şi interesul lor pentru activitate, legarea şcolii de practica vieţii presupune în primul rând o activare a proceselor mentale care devin competenţe, comportamente şi conduite.

Profesorul este cel care creează mediul educaţional favorabil, stimulativ şi interesant pentru învăţare în clasă, iar elevul este cel care aduce ceva din viaţa lui, din afara şcolii, din ciclul preşcolar sau experienţa lui de viaţă. Receptarea mesajelor şi a informaţiilor se face prin comunicare elev-elev sau profesor-elev, ceea ce contribuie la învăţarea de tip activ.

Metoda didactică reprezintă modelul sau ansamblul organizat al procedeelor sau modurilor de realizare practică a operaţiilor care stau la baza acţiunilor parcurse în comun de profesori şi elevi şi care conduc în mod planificat şi eficace la realizarea scopurilor propuse.

Procedeele (sau tehnicile) didactice sunt subordonate metodelor, constituind dimensiunea operaţională a acestora. Intervin, ca operaţii automatizate, în susţinerea unei metode în cadrul anumitor secvenţe ale lecţiei. În raport cu metoda, procedeele sunt "tehnici mai limitate" realizate într-un anumit moment al activităţii didactice (lecţiei) pentru realizarea unei competențe (de: evaluare, corectare, exersare, aplicare, consolidare etc.).

Ca operaţie care tinde să fie automatizată, procedeul este subordonat acţiunii prin care metoda asigură calea de realizare eficientă a activităţii didactice (lecţiei) pe tot parcursul acesteia. Procedeul intervine doar într-un anumit moment al lecţiei pentru a sprijini metoda.

Metode activ-participative moderne: Ciorchinele, Cvintetul, Cadranele, Mozaicul, Pălăriile gânditoare, Explozia stelară , Cubul, Brainstorming, Turul galeriei, Știu-vreau să știu-am învățat, Diagramele Venn, Bulgărele de zăpadă, Floarea de lotus, etc.

Necesitatea metodelor activ-participative:

- Revigorarea metodelor consacrate sau clasice;

- Promovarea metodologiei centrate pentru elev, pe angajarea acestuia - metode activ-participative;

- Învăţarea prin descoperire (metode euristice - descoperirea unor cunoştinţe noi) şi metode de învăţare prin cercetare;

- Orientarea pragmatică a metodologiei - metode practice aplicative;

- Performanţe prin raţionalizare - metode riguros structurate;

- Folosirea noilor tehnologii informaţionale şi de comunicare;

- Metodologia învăţării continue;

- Accentuarea procesului de scientizare (ştiinţa despre ştiinţă) a metodologiei.

Beneficiile metodelor interactiv-creative sunt:

*Reactualizarea şi sintetizarea cunoştinţelor copiilor despre un subiect, precum şi o ordonare a informaţiilor;

*Permit completarea cunoştinţelor cu altele noi despre o anumită temă;

*Copiii gândesc, răspund la întrebări, cooperează, comunică, fac asocieri, fac conexiuni, argumentează, completează;

*Stimulează învăţarea în perechi, activând întreg colectivul;

*Educă toleranţa şi înţelegerea faţă de opinia celuilalt;

*Dezvoltă gândirea şi operaţiile ei, limbajul, atenţia.

Trebuie precizat că nici o tehnică sau metodă nu este perfectă. În procesul de proiectare şi realizare a unei activităţi însă contează mult măiestria şi profesionalismul cadrului didactic.

Bibliografie:

· Cerghit, Ioan (2006). Metode de învăţământ. Iaşi: Editura Polirom.

· Oprea, Lect. univ. dr. Crenguța Lăcrămioara (1998). Strategii didactice interactive. București: Ed. Didactică și Pedagogică.

· Opriş, Dorin și Monica(2008). Metode active de predare-învăţare. Iaşi: Ed. Sfântul Mina.  

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți