DIALOGUL CONSTRUCTIVIST ca formă de generare a gândirii critice


ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954

ISSN-L 2734-8954

11.03.2022

DIALOGUL CONSTRUCTIVIST ca formă de generare a gândirii critice

Prof. dr. BADEA RALUCA GEORGIANA,

COLEGIUL NAȚIONAL ALEXANDRU IOAN CUZA,

PLOIEȘTI ,PRAHOVA

Se știe că este extrem de importantă modalitatea în care asamblăm educația pentru a o livra într-o formă cât mai atrăgătoare. Orice produs, frumos împachetat, are un efect pozitiv asupra destinatarului. Totuși, în același timp, un exterior interesant aduce și așteptări mari asupra conținutului.

În primul rând, cred că este esențial să conștientizăm că un DIALOG generator al gândirii critice, ar trebui să stea la baza unei lecții postmoderniste. Fie că folosim BRAINSTORMINGUL și DEBATE ul, fie că îi antrenăm în INVESTIGAȚIE printr -o tematică generoasă care să le ofere o deschidere culturală, fie că le facem un task din a se DOCUMENTA înainte de a realiza un PROIECT care să aibă la bază o paralelă analitică, vom stimula și inteligența emoțională, pregătindu-i pentru inserția în societatea postmodernă.

În al doilea rând, trebuie să ne amintim constant că procesul educativ postmodern are în centru crearea unui parteneriat între profesor-elev. Un elev postmodern este un partener implicat activ în procesul educativ, care conștientizează importanța educației în propriul viitor, care vede în dascăl un ghid capabil să îl ajute să își atingă eficient obiectivele și care îi facilitează drumul spre succes. El este responsabil, creativ, are aptitudini IT, este open-minded, interesat de propria-i dezvoltare, învață din fiecare experiență și apreciază corect rolul celuilalt (coleg de echipă/părinte/profesor) în propria-i evoluție. Dornic de comunicare, profită la maxim de fiecare activitate, fiind foarte atent și ancorat în prezent, înțelegând că diferența de opinie este generatoare de debate-uri, activități extrem de constructive pentru gândirea critică și dezvoltarea inteligenței emoționale, împreună cu brainstorming-ul și alte tehnici pe care le valorifică cu entuziasm. Consider că un proces educativ eficient are în vedere, mai ales, câștigul partenerului, nu doar la nivel intelectual, cât și emoțional. Elevii vor câștiga autonomie, stimă de sine, îți vor exersa abilitățile de comunicare, prin lucrul în echipe și prin interactivitatea orei, construindu-și astfel un fond sănătos de valori.

Pe de altă parte, să nu omitem impactul cadrului didactic și imperativitatea încadrării sale în profilul unuia în continuă formare, mereu pregătit pentru updatare în funcție de provocările zilnice. Lucrând cu cel mai important material didactic-omul în formare, este necesar să fie open-minded, să stimuleze gândirea critică, out of the box și să pregătească elevul pentru o viață trăită inteligent, atât la nivel emoțional, cât și la nivel intelectual.

Un dascăl postmodern este cel care este flexibil, adaptându-și metodele la etapele evolutive ale elevului, lucrează creativ, identifică atuurile elevului și le maximizează prin sarcini constructive, pornind de la o cunoaștere cât mai complexă a partenerului de dialog. Procesul educativ ar trebui ghidat spre a-și îndeplini scopul imperativ al comunicării eficiente, prin care cadrul didactic să susțină dezvoltarea personală a elevului și pregătirea lui pentru o viață echilibrată și de succes. Un aspect foarte important al produsului educațional este, desigur, originalitatea, calitate care să atragă interesul constant al elevului și să îl impusioneze să descopere mai mult, printr-un efort perceput ca o activitate plăcută și constructivă.

În concluzie, o formulă magică/ o metodă general-valabilă pentru a realiza o lecție constructivistă este tocmai decizia de a fi inventiv, open-minded, entuziast și mereu atent la reacția elevului, iar parteneriatul bazat pe inteligența emoțională atrage și metamorfoza unității, a părintelui și, treptat, a întregii comunități.

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți