Cartea-bogăția sufletului

ProEtica- Revistă Culturală 
 ISSN 2734-8954 
 ISSN-L 2734-8954

23.02.2021


Cartea-bogăția sufletului

(interpretare psihopedagogică)


Prof.psih.specială Sălăvăstru Marina- Ionela

Centrul Școlar de Educație Incluzivă"C-tin Pufan", Vaslui


Cartea este ca un trimis al lui Dumnezeu, iar Biblioteca este locul unde cartea este la sine acasă.
Îmi imaginez o sală a unei biblioteci, unde, la fiecare masă cineva citeşte, răsfoieşte, caută şi găseşte adevărul. Aproape că nu sunt locuri libere, fiecare e preocupat de hrana interiorului său.

O altă situaţie: pe bulevardul central al unui oraş, oamenii merg cu cărţi în mână.
Aceste scene sunt dintr-o altă lume a lecturilor, deci a Cărţii.

După părerea mea, cartea este foarte importantă în viața unui om. Este o comoară fără preț, te face să te bucuri, să razi și să plângi. Cartea îți dezvoltă vocabularul și nu numai, ne face să fim mai buni. Poți trăi foarte bine și fără să citesti, mulți oameni nu au deschis niciodată nici o carte, iar dacă vrei să le explici ce pierd, e la fel cum ai explica unui surd frumusețea muzicii.

Scopul lecturii în perioada școlară, este acela de a ajuta un copil să comunice cu cei din jur. Lectura îi învață pe elevi să gândească, le îmbogățește cunoștințele despre viață și lume, modelează caracterul. Cel mai sigur prieten, și cel mai bun, e cartea. Lectura este, probabil, cea care ne ajută cel mai mult în viață. Făcută să lumineze mintea omului și să-i încălzească sufletul, cartea este purtătoarea peste milenii a înțelepciunii și a cunoașterii umane. Mi-amintesc și acum cu plăcere prima mea carte de colorat, aveam vreo cinci anișori. Am răsfoit-o cu mare nerăbdare, imagini după imagini îmi treceau prin fața ochilor. Apoi a urmat faimosul abecedar care m-a învățat să scriu și să citesc. De când am descoperit-o, cartea s-a dovedit a fi un prieten credincios, răbdător, care are întotdeauna timp pentru mine.

Nu trece o zi să nu mă întâlnesc cu acest prieten fidel, să nu petrecem împreună câteva ore. Le recomand tuturor să descopere prietenia cărţii şi să păstreze o relaţie îndelungată cu ea.
Dacă mama, tata, fratele citesc o carte seara, în loc să privească televizorul sau să se "joace" la calculator, fiica va lua o carte, o va răsfoi mai întâi, apoi, poate o va citi. Lectura este o cultură care înseamnă "a cultiva", "a îngriji", "a respecta", "a onora", adică "cultivare", "îngrijire", "respectare", "onoare", deci educarea şi formarea, prin lectură, a personalităţii.

Lectura oferă cititorului frumuseţile neimaginabile ale poveştilor, povestirilor şi a altor texte, unde imaginaţia şi fantezia zboară, trăind împreună cu eroii şi personajele bucurii, dezamăgiri, speranţe

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți