Carte versus film

ProEtica- Revistă Culturală 

ISSN 2734-8954 
ISSN-L 2734-8954

25.02.2021


Carte versus film

Crevelescu Elena Daniela,
Școala Gimnazială Scorțoasa, județul Buzău.
Coordonator: prof. Milea Ilie-Radu


Cum bine știm cu toții, cititul este foarte important, dar știți de ce? Scopul acestui articol este acela de a arăta diferența dintre cititul unei cărți și vizionarea unui film, lucru care ne va ajuta să descoperim împreună motivul pentru care cărțile sau filmele sunt atât de îndrăgite de noi toți.
Un motiv foarte important pentru care citim cărți sau vizionăm filme este faptul că acumulăm cunoștințe noi pe care de cele mai multe ori le punem în practică, fiind o sursă bogată de informații folositoare. Vizionăm și citim despre subiecte diferite și astfel ne mărim domeniul de cunoștințe. O astfel de activitate înseamnă dobândirea a cel puțin o informație nouă.

Cititul reduce stresul și depresia având un efect eficace asupra organismului. De cele mai multe ori, o carte, ne poate destinde mai mult decât a străbate parcul sau decât atunci când ascultăm muzică. Dacă ar fi să ne luăm după unele studii, cine citește mai mult deține un nivel scăzut al stresului. Sunt o mulțime de cărți "self-help", care au un rol de a-i încuraja pe cititori, învățându-i astfel să se poată baza pe ei înșiși, conțin exerciții, trucuri, rețete care ne atribuie o claritate mentală și fizică, îndepârtând astfel depresia.
Studiile arată că cititul dezvoltă creierul și are consecințe pozitive asupra acestuia stimulându-l permanent și păstrându-l dinamic. Așadar, cititul poate fi asemănător cu rezolvarea unui puzzle care te mobilizează și te ține în priză.
Prin vizionarea unui film putem asimila o cantitate uriașă de informații despre anumite momente în timp sau anumite percepții de momente, de asemenea, vizionarea unui film reprezintă un mod de a prețui arta și de a învăța pilde despre lume.

Psihoterapeuții recomandă filmele pentru ca ne ajută să schimbăm felul în care gândim, simțim, influențând totodată modul în care gestionam problemele vieții. Numeroși psihoterapeuți încep să "prescrie" pacienților filme pentru a-i ajuta să depașească obstacolele emoționale. "Terapia prin cinema este procesul prin care sunt folosite filmele marelui ecran sau cele de televiziune în scopuri terapeutice," afirmă Gary Solomon, profesor de psihologie la Community College of Southern Nevada si medic specialist în Sănătate Publică. "Filmele pot avea un efect pozitiv asupra majorității oamenilor, cu exceptia celor care suferă de tulburări psihotice," completează medicul. 

Când citim o carte sau vizionăm un film, trebuie să memorăm personajele, trecutul lor, spațiul, acțiunea, conflictul, intriga. Creierul nostru înregistrează toate acestea, îmbunătățind memoria care devine mai eficientă.

Filmele sunt adesea văzute în ca o formă de divertisment, dar merită să ne amintim că cinematografia este și o forma de artă. Privind un film, suntem distrați, admirăm ceva frumos, reținem mai ușor ideile, învățăm despre lume și despre noi și cum să ne conectăm unul cu celălalt, astfel contribuind la schimbările sociale pozitive.
Unele opere sunt mai apreciate în film, altele în cuvântul scris. 

Filmele, în zilele noatre, pot fi mult mai atrăgătoare decât o carte. Regizorii se pot folosi de tehnica avansată a zilelor noatre, de talentul lor special, dar și de sursele financiare pe masură, astfel o opera poate avea succes în ambele medii, fiecare mediu artistic poate avea avantaje dar și dezavantaje. Majoritatea filmelor sunt realizate după cărți. Dacă citim opera, apoi vizionăm filmul, observăm cu siguranță că aproape întotdeauna opera este mult mai complexă. Cartea conține o parte unică, specială pe care filmul nu o va putea reda niciodată.


Bibliografie:

https://macrotehnicus.ro/carte-versus-film-8-argumente-plauzibile/

https://blog.libris.ro/2017/08/23/cartea-sau-filmul-sau-amandoua/
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/filmele-o-noua-mai-veche-forma-de-terapie

ProEtica- Revistă Culturală

ISSN 2734-8954 

ISSN-L 2734-8954


SCRIEȚI-NE

proeticarevista@gmail.com

Orar

Luni - Vineri

12:00 - 18:00

SÂMBĂTĂ

08:00 - 16:00

DUMINICĂ

Închis

Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți